Exchange ECP HTTP 500 Error

KB ID 0001756

Problem

This infuriatingly happens to me a lot! Every time the fix is the same, (but is a little impractical). Essentially you attempt to log in to ECP (Exchange Admin Center), you a prompted for your credentials, then you just get a ‘500 Error”.

Exchange ECP 500 Error    

The website cannot display the page

  HTTP 500 

Most likely causes:
•The website is under maintenance.
•The website has a programming error.

What you can try:

      Refresh the page.  

      Go back to the previous page.  

Exchange 500 Error: Fix

I can see that my ECP virtual directory is setup correctly

Get-EcpVirtualDirectory -ShowMailboxVirtualDirectories | FL Identity,*Site*,*URL*,*Auth*

Check ECP Virtual Directory Error 500

So the most common advice out there is to removeethe virtual directories, and recreate them, but when I attempt to remove them I get the error;

The operation couldn’t be performed because object ‘EX-SERVER-NAME\owa <Default Web Site>’ couldn’t be found on
DC-NAME.pnl.com’.

There are some posts that suggest (I simply re-sync my Exchange to my Domain Controller). But I’m not really sure how thats possible, (without a reinstall?). If someone would like to post below an alternative solution I’d be happy to publish it?

Cannot remove ECP not found on domain controller

This is how I end up fixing it every time, which impractical because it involves downtime! Download the latest Cumulative update, mount the the CD image, and run;

F:/Setup /Mode:upgrade /IAcceptExchangeServerLicenseTerms

Update Exchange CU from command line

YES I ACCEPT: That’s like using a sack of sledgehammers to crack a nut, but it works. As I’ve pointed out above, I’m happy to publish a more elegant solution, if someone posts one below.

Exchange 500 Error Gone

Exchange 500 Error Fixed

Related Articles, References, Credits, or External Links

NA

Author: PeteLong

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *